RAZVOD BRAKA

 

OBAVEZNO SAVJETOVANJE PRIJE RAZVODA BRAKA – Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi

Kada se provodi obavezno savjetovanje prije razvoda braka?

Sukladno Obiteljskom zakonu (NN, 103/15) čl.322. st. 1., obavezno savjetovanje prije razvoda braka se provodi prije pokretanja postupka razvoda braka u kojem postoji zajedničko maloljetno dijete te prije pokretanja ostalih sudskih postupaka o ostvarivanju roditeljske skrbi i osobnih odnosa s djetetom.

Kako se pokreće postupak obaveznog savjetovanja?

Prema čl.323. st.1., obavezno savjetovanje pokreće stranka na način da podnese zahtjev nadležnom Centru za socijalnu skrb u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik. Prema čl.323. st.2. nakon primitka zahtjeva, Centar je dužan zakazati sastanak i pozvati stranke.

 

Što su obrasci ZRS 1, ZRS 2 i ZRS 3?

Navedeni obrasci predstavljaju Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kojeg ispunjavaju roditelji zajedno. Obrasci sadržavaju sva pitanja oko kojih su se roditelji dužni dogovoriti za dobrobit zajedničkog malodobnog djeteta. Roditelji će s obrascima i načinom njihovog popunjavanja biti upoznat na prvom sastanku u Centru kada će im biti objašnjeni i svi daljnji koraci. Detaljne upute za ispunjavanje obrazaca, kao i sve obrasce, možete naći na ovoj web stranici.

Što ako se roditelji nisu u mogućnosti dogovoriti?

Sukladno čl.327. st. 1. ako se roditelji nisu u mogućnosti dogovoriti oko svih točaka sadržanih u Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, Centar će ih savjetovati da pristupe obiteljskoj medijaciji. Sukladno čl.327. st.2. ako se roditelji i nadalje nisu u mogućnosti dogovoriti, Centar će ih upozoriti da će Sud po službenoj dužnosti umjesto njih donijeti odluke, između ostalih, odluku s kojim će roditeljem dijete stanovati, odluku o ostvarivanju osobnih odnosa s drugim roditeljem te odluku o uzdržavanju djeteta. Nadalje sukladno čl.327. st.3 Sud u tom slučaju može odrediti da troškove posebnog djetetovog skrbnika, koji bi mu bilo dodijeljen u slučaju nemogućnosti dogovora roditelja, prema čl.366. st.2. plaćanju roditelji.

 

PLAN O ZAJEDNIČKOJ RODITELJSKOJ SKRBI:

OBRAZAC ZRS 1
OBRAZAC ZRS 2
OBRAZAC ZRS 3
SMJERNICE ZA ISPUNJAVANJE OBRASCA PLANA O ZAJEDNIČKOJ RODITELJSKOJ SKRBI

Obrasci i zahtjevi

Obrasci

Kontaktirajte nas

Koristeći ovaj KONTAKT OBRAZAC možete nam poslati poruku vezano uz općenita pitanja o radu Centra.
Svakako upišite svoje ime i kontakt podatke kako bismo Vam mogli odgovoriti.
Nemojte koristiti ovaj formular za pitanja vezana uz konkretne slučajeve. Za to je potrebno osobno posjetiti Centar.
Međutim putem ovog obrasca možete unaprijed dogovoriti sastanak sa stručnim radnikom koji će biti zadužen za Vaš problem.

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)*

Telefon

Predmet

Vaša Poruka

Ministarstvo

Hrvatska u Europskoj Uniji

Dobrodošli na službene web stranice Centra za socijalnu skrb Trogir!