Roditelji njegovatelji ili njegovatelji

 

               STATUS  RODITELJA  NJEGOVATELJA

              ILI  STATUS  NJEGOVATELJA

 

Pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom koje ispunjava jedan od slijedećih uvjeta:

-potpuno je ovisno o pomoći i njezi druge osobe jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen

-u potpunosti je nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala

-ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih,mentalnih,intelektualnih ili osjetilnih),zbog kojih je potpuno ovisno o  pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljenju osnovnih životnih potreba.

Ako obitelj ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju,odnosno osoba sa invaliditetom (gore navedenim) ,status roditelja njegovatelja mogu steći oba roditelja. Ako su roditelji djeteta sa teškoćama u razvoju umrli ili nijedan od roditelja ne živi s djetetom i o njemu se ne brine,ili živi s djetetom ali nije u mogućnosti pružiti mu potrebnu njegu zbog svog psihofizičkog stanja,status njegovatelja može se priznati jednom od članova obitelji s kojim s kojim živi u obiteljskoj zajednici. Umjesto roditelju,pravo na status roditelja njegovatelja može se priznati i bračnom ili izvanbračnom drugu roditelja djeteta s kojim živi u obiteljskoj zajednici.                                             

Ako u jednoroditeljskoj obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju,odnosno osoba s invaliditetom,status roditelja njegovatelja može se priznati,osim roditelja ,i jednom od članova obitelji s kojim živi u obiteljskoj zajednici.

 

Status roditelja njegovatelja ne može se priznati:

-ako je djetetu s teškoćama u razvoju  ili osobi s invaliditetom  osigurana usluga smještaja,organiziranog stanovanja. poludnevnog ili cjelodnevnog boravka u skladu s Zakonom o socijalnoj skrbi

-za vrijeme dok jedan roditelj koristi rodiljni,roditeljski ili posvojiteljski dopust za dijete,drugom roditelju ne može se priznati status roditelja njegovatelja za isto dijete.

 

Ako dijete boravi manje od četiri sata dnevno u predškolskoj ,obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi,domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja usluga boravka,roditelju ili drugoj osobi priznaje se pravo na status roditelja njegovatelja.

 Iznimno,priznaje se status roditelja njegovatelja ili njegovatelja kada dijete  boravi četiri i više sati dnevno ako mu roditelj ili njegovatelj tokom boravka pruža usluge pomoći i njege.

 

ČESTA PITANJA VEZANA UZ RODITELJE NJEGOVATELJE

 
Obrazac: ZAHTJEV -STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA /STATUS NJEGOVATELJA za dijete s teškoćama u razvoju

Obrasci i zahtjevi

Obrasci

Kontaktirajte nas

Koristeći ovaj KONTAKT OBRAZAC možete nam poslati poruku vezano uz općenita pitanja o radu Centra.
Svakako upišite svoje ime i kontakt podatke kako bismo Vam mogli odgovoriti.
Nemojte koristiti ovaj formular za pitanja vezana uz konkretne slučajeve. Za to je potrebno osobno posjetiti Centar.
Međutim putem ovog obrasca možete unaprijed dogovoriti sastanak sa stručnim radnikom koji će biti zadužen za Vaš problem.

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)*

Telefon

Predmet

Vaša Poruka

Ministarstvo

Hrvatska u Europskoj Uniji

Dobrodošli na službene web stranice Centra za socijalnu skrb Trogir!