Udomiteljstvo -pitanja

udomiteljstvo

 

                          ČESTA PITANJA VEZANA UZ UDOMITELJSTVO:

Prije svega trebate se javiti u Centar za socijalnu skrb Trogir, Hrvatskih mučenika 6, Timu za udomiteljstvo, po mogućnosti uz prethodnu najavu. U Centru ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.
Slijedi razgovor sa socijalnom radnicom i psihologom, a Tim za udomiteljstvo dolazi i u vaš dom, pri čemu se provjerava da li udomitelj ima odgovarajući stambeni prostor koji odgovara potrebama smještene djece ili odraslih osoba. Slijedi edukacija koja je obvezna za sve potencijalne udomitelje i njihove bračne ili izvanbračne supružnike ili druge odrasle članove obitelji u trajanju od 40 sati odnosno 20 sati za člana obitelji.
Ukoliko je sve u redu, nakon nekog vremena dobivate dozvolu za obavljanje udomiteljstva .
Taj postupak traje i po nekoliko mjeseci zbog činjenice da se edukacije za potencijalne udomitelje obavljaju kada se „skupi“ jedna grupa potencijalnih udomitelja za edukaciju a ne održava se edukacija za svakog pojedinačnog potencijalnog udomitelja.

Obzirom da na području mjesne nadležnosti našega Centra još uvijek postoji nedostatak udomiteljskih obitelji kako za djecu tako i za odrasle osobe –  u svaku slobodnu udomiteljsku obitelj u vrlo kratkom roku smještavamo djecu odnosno odrasle osobe.

 

Udomitelji najčešće pitaju :

1.                   Mogu li upoznati dijete ili odraslu osobu prije nego dođu u njihovu obitelj?
DA –čak je poželjno da budući udomitelj upozna dijete ili odraslu osobu koja će doći u njihovu obitelj. Time se olakšava period adaptacije a traumatiziranost djeteta ili odrasle osobe , zbog smještaja se smanjuje.
Cilj nam je da dijete ili odrasla osoba ne mijenjaju udomiteljske obitelji tijekom smještaja, već da u jednoj obitelji ostanu dok za to postoji potreba.
Centar omogućava susrete i druženja smještenog korisnika s biološkim roditeljima ili  drugim srodnicima.
Dijete ili odrasla osoba ostaju u udomiteljskoj obitelji dok se u biološkoj obitelji ne stvore uvjeti za povratak djeteta u udomiteljsku obitelj. Kod odraslih osoba taj je povratak najčešće upitan pa tako odrasle osobe ostaju na smještaju do smrti.
Svjesni smo činjenice da taj rastanak nije lak, kako za dijete tako i za udomitelja. No  tada svakako pomaže saznanje da ste djetetu barem kroz neko vrijeme pružili ono što mu je najpotrebnije – da živi u obitelji, okruženo ljubavlju i na taj način omogućili djetetu sretno odrastanje.
No, iako je udomiteljstvo zamišljeno kao privremeni oblik skrbi, nerijetko se događa da djeca u udomiteljskim obiteljima ostaju do punoljetnosti odnosno do završetka školovanja.

2.                      Mogu li udomiti više djece ili odraslih osoba?
DA, ako udomitelj živi s obitelji tada može udomiti najviše troje djece odnosno četiri odrasle osobe. Ako udomitelj živi sam, tada može udomiti najviše dvoje djece odnosno jedno dijete s težim oštećenjem zdravlja.
Ako udomitelj živi s obitelji tada može udomiti najviše četiri odrasle osobe a ako udomitelj živi sam tada može udomiti najviše dvije odrasle osobe odnosno jednu odraslu osobu s težim oštećenjem zdravlja.
Situacija se mijenja kada se kod djece radi o braći i sestrama, tada se može udomiti i veći broj obzirom da je u interesu djece da se braća ne razdvajaju.

 3.                    Mogu li biti udomitelj ako želim posvojiti dijete?
DA, osobe koje žele posvojiti dijete te su prošli odgovarajući postupak kao potencijalni posvojitelji, a nisu još posvojili dijete, ponekad žele biti udomitelji . Nema prepreke za to, status udomitelja ne utječe na mogućnost posvojenja djeteta.

4.                    Jesmo li prestari za udomiteljstvo?
Kod prvog davanja dozvole udomitelj ne može biti stariji od 60 godina. Kod smještaja djeteta bitna je doba razlika udomitelja i djeteta, koja ne smije biti manja od 20 godina niti veća od 50 godina.

5.                   Da li je predviđena novčana naknada ?
DA, udomitelj mjesečno dobiva novčanu naknadu za smještenog korisnika (opskrbninu) prema Odluci nadležnog Ministarstva, koja je predviđena za zadovoljavanje svih potreba udomljenog korisnika, kao i udomiteljsku naknadu prema Odluci istog Ministarstva za uloženi trud i brigu udomitelja za dijete odnosno za odraslu osobu. Srodnički udomitelji nemaju pravo na dobivanje udomiteljske naknade već samo na opskrbninu za korisnika.

 

više: Udomiteljstvo

Obrasci i zahtjevi

Obrasci

Kontaktirajte nas

Koristeći ovaj KONTAKT OBRAZAC možete nam poslati poruku vezano uz općenita pitanja o radu Centra.
Svakako upišite svoje ime i kontakt podatke kako bismo Vam mogli odgovoriti.
Nemojte koristiti ovaj formular za pitanja vezana uz konkretne slučajeve. Za to je potrebno osobno posjetiti Centar.
Međutim putem ovog obrasca možete unaprijed dogovoriti sastanak sa stručnim radnikom koji će biti zadužen za Vaš problem.

Vaše ime i prezime (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)*

Telefon

Predmet

Vaša Poruka

Ministarstvo

Hrvatska u Europskoj Uniji

Dobrodošli na službene web stranice Centra za socijalnu skrb Trogir!