korisnik083@socskrb.hr

Savjetovanja i pomaganje

Prava u sustavu socijalne skrbi

SAVJETOVANJE I POMAGANJE POJEDINCU  je socijalna usluga sustavne stručne pomoći kojom se pojedincu pruža pomoć radi prevladavanja poteškoća te stvaranje uvjeta za očuvanje i razvoj osobnih mogućnosti i odgovornog odnosa pojedinca prema sebi,obitelji i društvu.Savjetovanje i pomaganje pruža se korisniku radi prevladavanja poteškoća u vezi s bolešću, starošću, smrti člana obitelji, invalidnošću, teškoćama u razvoju, uključivanje u svakodnevni život nakon duljeg boravka  u domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja socijalnih usluga, zdravstvenoj ili penalnoj ustanovi kao i u drugim nepovoljnim okolnostima ili kriznim stanjima.

Radi prevladavanja poteškoća u komunikaciji i mobilnosti gluhe i gluhoslijepe osobe imaju pravo na pomoć stručnog prevoditelja u postupcima ostvarivanja prava u sustavu socijalne skrbi.

SAVJETOVANJE I POMAGANJE OBITELJI je socijalna usluga koja obuhvaća sve oblike stručne pomoći pri prevladavanju obiteljskih poteškoća i poteškoća roditelja  u odgoju i skrbi za djecu, te osposobljavanje obitelji  za funkcioniranje u svakodnevnom životu. Uključuje podršku obitelji ,intenzivnu podršku obitelji  u krizi i dugoročni rad s članovima obitelji  usmjeren na poboljšanje  obiteljskih odnosa. Uključuje i psihološku pripremu djeteta za odlazak roditelja na izdržavanje kazne zatvora te za kontakte djeteta s roditeljem zatvorenikom u penalnoj ustanovi.

Usluga intenzivne podrške obitelji u krizi  je savjetodavno-terapijska i socijalno-edukativna usluga koja se pruža  obitelji u krizi kao i udomiteljskoj obitelji s ciljem unapređivanja obiteljskih odnosa ,prevladavanja kriznih situacija  i usvajanja znanja  i vještina za uspješno roditeljstvo odnosno udomiteljstvo. Provodi  se nakon sveobuhvatne procijene  obiteljskih rizika, snaga i potreba, u skladu s planom promjene i planom intervencija kojima se u vremenski ograničenom razdoblju od najduže 6 mjeseci očekuje osnaživanje obitelji za promjenu i osposobljavanje roditelja za skrb o djeci u obitelji.

Uslugu savjetovanja i pomaganja pružaju stručni radnici centra za socijalnu skrb, centra za pružanje usluga u zajednici i drugih pružatelja usluga iz Zakona o socijalnoj skrbi (čl.169.),te fizičke osobe (čl.172.Zakona o socijalnoj skrbi) koje pružaju usluge savjetovanja u savjetovalištu, u suradnji s drugim pružateljima usluga  u zajednici i drugim osobama koje mogu utjecati na obitelj.

Pravila privatnosti
Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje.
Youtube
Pristanak za pregled sadržaja - Youtube
Vimeo
Pristanak za pregled sadržaja - Vimeo
Google Maps
Pristanak za pregled sadržaja - Google
Spotify
Pristanak za pregled sadržaja - Spotify
Sound Cloud
Pristanak za pregled sadržaja - Sound
Skip to content