korisnik083@socskrb.hr

Naknade u vezi s obrazovanjem

Prava u sustavu socijalne skrbi

Naknada za redovno studiranje

Naknada za redovno studiranje je pravo na naknadu za redovito studiranje na sveučilišnom ili stručnom studiju , a priznaje se:

  • korisniku prava na uslugu smještaja, odnosno organiziranog stanovanja.

Zahtjev za priznavanje prava može se podnijeti do isteka roka od šest mjeseci od dana prestanka prava na uslugu smještaja, odnosno organiziranog stanovanja. Korisnik prava na naknadu za redovno studiranje dužan je dostaviti dokaz o upisanoj godini najkasnije do 31.listopada svake godine dok traje studiranje te izvijestiti centar za socijalnu skrb o završetku studiranja. Pravo se priznaje korisniku neovisno o njegovom imovnom stanju.

Naknada za troškove smještaja u učeničkom domu

Naknada za troškove smjetšaja u učeničkom domu je pravo  na naknadu za troškove smještaja u učeničkom domu koje se priznaje:

  • djetetu, polazniku srednje škole slabijeg imovnog stanja, koje nije član kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade
  • dijete samohranog roditelja, ako prosječni mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi iznos od 1.000,00 kn.
  • djetetu pod skrbništvom ,a vlastiti prihod ne prelazi iznos od 1.250,00 kn.
  • djetetu koje je smješteno u udomiteljsku obitelj, a pohađa školu izvan mjesta prebivališta udomitelja jer mu se školovanje ne može osigurati u mjestu prebivališta udomitelja.

Naknada za troškove prijevoza

Naknada za troškove prijevoza je pravo na naknadu za troškove prijevoza zbog školovanja  ako prijevoz nije osiguran po nekoj drugoj osnovi. Priznaje se:

  • osobi s invaliditetom i djetetu s teškoćama u razvoju koji pohađaju nastavu radi stjecanja srednjoškolskog obrazovanja po posebnom programu  izvan mjesta svog prebivališta ili osposobljavanje za samozbrinjavanje, a ne postoji potreba da mu se prizna pravo na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja
  • djetetu smještenom u udomiteljsku obitelj ili obiteljskom domu koje pohađa nastavu izvan mjesta prebivališta radi stjecanja srednjoškolskog obrazovanja.

Naknada obuhvaća troškove prijevoza u odlasku i povratku i priznaje se po najnižoj cijeni za redovita prijevozna sredstva javnog prometa za najkraću relaciju, a ako korisnik za prijevoz koristi osobno vozilo naknada se priznaje u visini cijene vozne karte javnog prijevoznog sredstva.

Prijevoz osobi s invaliditetom i djetetu s teškoćama u razvoju koje pohađa nastavu radi stjecanja srednjoškolskog obrazovanja u mjestu prebivališta, ako nema osiguran prijevoz po nekoj drugoj osnovi, naknadu za prijevoz osigurava jedinica lokalne samouprave.

Zahtjev za priznavanje prava na naknadu u vezi s obrazovanjem

Preuzimanje zahtjeva
Pravila privatnosti
Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje.
Youtube
Pristanak za pregled sadržaja - Youtube
Vimeo
Pristanak za pregled sadržaja - Vimeo
Google Maps
Pristanak za pregled sadržaja - Google
Spotify
Pristanak za pregled sadržaja - Spotify
Sound Cloud
Pristanak za pregled sadržaja - Sound
Skip to content