korisnik083@socskrb.hr

Razvod braka

Centar za socijalnu skrb Trogir je ustanova socijalne skrbi s javnim ovlastima

 

OBAVEZNO SAVJETOVANJE PRIJE RAZVODA BRAKA – Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi

Kada se provodi obavezno savjetovanje prije razvoda braka?

Sukladno Obiteljskom zakonu (NN, 103/15) čl.322. st. 1., obavezno savjetovanje prije razvoda braka se provodi prije pokretanja postupka razvoda braka u kojem postoji zajedničko maloljetno dijete te prije pokretanja ostalih sudskih postupaka o ostvarivanju roditeljske skrbi i osobnih odnosa s djetetom.

Kako se pokreće postupak obaveznog savjetovanja?

Prema čl.323. st.1., obavezno savjetovanje pokreće stranka na način da podnese zahtjev nadležnom Centru za socijalnu skrb u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik. Prema čl.323. st.2. nakon primitka zahtjeva, Centar je dužan zakazati sastanak i pozvati stranke.  

Što su obrasci ZRS 1, ZRS 2 i ZRS 3?

Navedeni obrasci predstavljaju Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi kojeg ispunjavaju roditelji zajedno. Obrasci sadržavaju sva pitanja oko kojih su se roditelji dužni dogovoriti za dobrobit zajedničkog malodobnog djeteta. Roditelji će s obrascima i načinom njihovog popunjavanja biti upoznat na prvom sastanku u Centru kada će im biti objašnjeni i svi daljnji koraci. Detaljne upute za ispunjavanje obrazaca, kao i sve obrasce, možete naći na ovoj web stranici.

Što ako se roditelji nisu u mogućnosti dogovoriti?

Sukladno čl.327. st. 1. ako se roditelji nisu u mogućnosti dogovoriti oko svih točaka sadržanih u Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, Centar će ih savjetovati da pristupe obiteljskoj medijaciji. Sukladno čl.327. st.2. ako se roditelji i nadalje nisu u mogućnosti dogovoriti, Centar će ih upozoriti da će Sud po službenoj dužnosti umjesto njih donijeti odluke, između ostalih, odluku s kojim će roditeljem dijete stanovati, odluku o ostvarivanju osobnih odnosa s drugim roditeljem te odluku o uzdržavanju djeteta. Nadalje sukladno čl.327. st.3 Sud u tom slučaju može odrediti da troškove posebnog djetetovog skrbnika, koji bi mu bilo dodijeljen u slučaju nemogućnosti dogovora roditelja, prema čl.366. st.2. plaćanju roditelji.

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi

Pravila privatnosti
Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje.
Youtube
Pristanak za pregled sadržaja - Youtube
Vimeo
Pristanak za pregled sadržaja - Vimeo
Google Maps
Pristanak za pregled sadržaja - Google
Spotify
Pristanak za pregled sadržaja - Spotify
Sound Cloud
Pristanak za pregled sadržaja - Sound
Skip to content